Niyetle ilgi Hadisler
Hz Ömer r.a dedi ki: ben Rasûlullah'ı (s.a) şöyle derken işittim:
إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّةِ، وَإِنَّمَا لِامْرِئٍ مَا نَوَى، فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ، فَهِجْرَتُهُ إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ، وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى دُنْيَا يُصِيبُهَا، أَوِ امْرَأَةٍ يَتَزَوَّجُهَا، فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ
"Ameller niyetlere göredir. Herkese yalnız niyet ettiğinin karşılığı varaır. Her kimin hicreti Allah ve Ra-sûlü'ne (rızası için) ise, hicreti de Allah ve Rasûlü'nedir. Her kimin hicreti de kavuşacağı bir dünyahk veya evleneceği bir kadın için ise; hicreti de o göç ettiği şeyedir".İmam Buhari, Sahihi Buhari Hadis no 1; Müslim, Sahihi Müslim imare 155; Tirmizi, Sünen Ebu Davud, Ibn Mace ve Nesai.
Hz Muaz bin Cebel r.a hitaben Peygamber efendimiz şöyle buyurdu:
اَخْلِصْ دِينَكَ يَكْفِكَ الْعَمَلُ الْقَلِيلُ
Ey Muaz dininde samimi ol sana az amelde yeter.
Hakim Müstedrek Hadis no 306; Ali el-Muttaki Kenzul-Ummal Hadis no 5257; Münavi, Künüzul-Hakaik hadis no 10056. Hakim dediki hadis sahihtir. Hafız Münziri Terğipte an lafzı ile vermiştir. Buda senedinde sakınca olmayan hadisler için kullandığı bir ifadedir.
Hz Ebu Hureyre (Abdurrahman bin Sahr) r.a dediki: Rasülullah s.a.v buyurdular ki:
إِنَّ اللَّهَ لَا يَنْظُرُ إِلَى صُوَرِكُمْ، وَأَمْوَالِكُمْ، وَلَكِنْ يَنْظُرُ إِلَى قُلُوبِكُمْ، وَأَعْمَالِكُمْ
‘Allah C.C sizlerin cisminize ve suretinize bakmanz fakat kalpleriniz ve amellerinize bakar’ Müslim, Sahihi Müslim hadis no 2565; İbn Mace, Sünen hadis no: 4141; İmam Ahmed, Müsned hadis no: 2837; İbn Hibban, Sahih hadis no: 399.
Hz Ebu Musa Abdullah b. Kays el-Eş'arî'den (r.a): Resülüllah'dan (s.a.v.) kahramanlık için, kavmini korumak için ve gösteriş için savaşanlardan hangisinin Allah yolunda olduğu soruldu. Cevaben:
مَنْ قَاتَلَ لِتَكُونَ كَلِمَةُ اللَّهِ هِيَ الْعُلْيَا فَهُوَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ
Kim Allah kelamı yücelsin diye savaşırsa, o Allah yolundadır. buyurdu (Buhârî ve Müslim rivayet etmiştir).
Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor. "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
أنَّمَا يُبْعَثُ الناَّسُ عَلَى نِيَّاتِهِمْ.
"Şurası muhakkak ki insanlar Kıyamet günü niyetleri üzere diriltilecekler." İbn Mace Sünen hadis no: 4227.
Zevahidde isnadı ravi Leys bin Müslim suil hıfzdır bu nedenle zaiftir ancak hadisin şahidi vardır onu Cabir bin Abdullah r.a dan müslim rivayet etmiştir. Görülüyor ki bursa ravi hata etmemiştir.
Hz Enes bin Malik r.a Peygamberimiz şöyle buyururdu:
نِيَّةُ الْمُؤْمِنِ أَبْلَغَ مِنْ عَمَلِهِ
Müminin niyeti amelinden daha açıktır. Beyhak, Şuabul İman hadis no: 6361; Ebu Şeyh Esbahani, Emselül Hadis hadis no: 47.
Beyhaki: Hadis zaiftir dedi.
Hz Nevvas bin Kalabi r.a deki Peygamber efendimizin şöyle buyurdu:
نِيَّةُ الْمُؤْمِنِ خَيْرٌ مِنْ عَمَلِهِ وَعَمَلُ الْمُنَافِقِ خَيْرٌ مِنْ نِيَّتِهِ ، وَكُلٌّ يَعْمَلُ عَلَى نِيَّتِهِ، فَإِذَا عَمِلَ الْمُؤْمِنُ عَمَلا نَارَ فِي قَلْبِهِ نُورٌ
Müminin niyeti amelinden hayırlıdır ve Münafığın ise niyeti amelinden daha kötüdür.Herkes niye üzere amel eder. Mümin bir mel işlediğinde kalbinde bir nur yanar”. Taberani, Mucemül Kebir hadis no: 5805.
Hadis zaiftir iki sebepten Birincisi: Yahya bin Kesir Mestur bir Ravidir. Buhari Tarihül Kebirinde İbn Hibban ise sikkatta ondan bahsetmekteler güvenirlik durumu hakkında leyh ve aleyhinde bir şey söylemediler. Bu nedenle İbn Hacer Mestur (hadisin üzerinden durulur) demiştir. Lakin İmam Ebu Hanife rahimullaha göre asıl olan cerhin olmamasıdır. İkinci olarakta Ravi Hakim bin İyyad Cerşi hakkında Heysüme dediki: Hakkında hiçbir malumata ulaşamadım bilmiyorum o kimdir bu tür ravilere meçhul veya meçhulü ayn denir.
Yorumlar -
Yorum Yaz