Ben zulme şahitlik etmem
فَإِنِّي لا أَشْهَدُ عَلى جَوْرٍ
Hz Numan b. Beşir r.a anlatıyor: Babası kendisini Rasülullah s.a.v’e getirerek;
— "Bu oğluma kölemi bağışladım" dedi. Rasülullah s.a.v şöyle buyurdu:
—"Ya Beşir, bundan başka çocuğun var mı?" buyurdu. Beşir;
—"Evet" dedi. Rasûlullah s.a.v;
—"Her birine bunun gibi hibe ettin mi?" buyurdu. Beşir;
—"Hayır" dedi. Rasûlullah s.a.v;
—"O zaman beni şahit tutma! Çünkü ben zulme şahitlik etmem” buyurdu.
Diğer bir rivayette; "Beni zulme şahit tutma" buyurdu.
Bir başka rivayette; "Buna benden başkasını şahit tut” buyurdu. Sonra: "İyilik hususunda hepsinin eşit olmaları seni sevindirmez mi?" diye sordu. Beşir;
—"Sevindirir" dedi. Rasülullah s.a.v;
—"O halde onların arasında tercih yoktur" buyurdu.
Yukarıdaki rivayetlerin tamamını[1]
Bütün işlerde islam'a ve alimlerine müracat etmek mutlak zorunludur. Resülullah s.a.v’in ashabı, müşkül bir durumla karşılaştıkları zaman veya bir şeye karar verecekleri zaman adetleri böyleydi.
Babaların kız olsun, erkek olsun çocukları arasında adaleti gözetmeleri, bir kısmını diğer kısmına üstün tutmamaları gerekir. Aksi takdirde aile yapısını alt üst eden zararların doğmasına neden olurlar. Ebu Hanife, İmam Ebu Yusuf, İmam Muhammed, İmam Şafii; "Buradaki "geri al" emri vücub için değil, fazilet ve ihsan kabilindendir" demişlerdir. Cumhura göre; eşitliğe riayet müstehabdır. Ebeveynin çocukları arasında tercih yapması mekruhtur. Onlara göre buradaki emir nedib, nehiy ise kerahati tenzihiyedir.
Kardeşler arasında telif etmek ve onları isyana sevk eden şeylerden kaçınmak gerekir.
Çocuklar arasında adalet gözetilmemesi durumunda kardeşler arasına kıskançlık çekememezlik girer böyle bir durumda haksızlığa uğradığını düşünen çocuk öncelikle kendine olan özgüvenini yitirir cesareti kırılır kararsızlığı artar kendine özgüvenini yitiren ve dışlandığını düşünen bir çocuk başarılı olma gücünü yitirir.
Dışlandığı sevilmediği hissine kapılan bir çocuğun kalbinde kin ve intikam ateşi filizlenmeye başlar ve saldırganlaşır acıma hissi zayıflar saldırganlığı artar bu duydu ve düşünce iklimine kapılarak büyümeye abşlayan bir çocuk gerek aile gerekse toplumun altyapısını bozar hem aile hem toplumun bağrında derin ağır ve tedavisi zor yaralar açar.
Bugün sokak çocuklarının tinerci çocukların saldırgan vuran kıran saygı duymayan bütün çocukların bu hale gelmesinin perde gerisindeki en etkin neden budur. Yavrularımızın bu durumlara düşmesini istemiyorsak onlara sahip çıkalım bu sahip çıkış adaletle çocuklarımıza karşı eşit davranarak birini diğerine tercih etmeden hepsiyle ilgilenmek zahiren eşit şekilde sevmekle başlar. Bu yoksa ne baskı ne dayatma nede başka davranış şekiller asla cözüm getirmez. Zararını hem aile hem çevre hemde toplum çeker. Yavrularınızın böyle olmasını istermisiniz?
[1] Buhari; Kitab'ul-Hibe, Müslim; Kitab'uI-Hibe, hadis no: 1623, Malik; 2/151, 72, Ebu Davud; hadis no: 3542-3543-3544-3545, Tirmizi, hadis no: 1367 ve Nesei 6/258.