Hasen Hadisler
HASEN HADİS:Sahih hadisle hasen hadis arasındaki tek fark hasen hadisin ravisinin hafızasının biraz gevşek olmasıdır.
Hz Ubade bin Samit r.a dedi ki: Resülullah s.a.v. şöyle buyurdu
لَيْسَ مِنْ أُمَّتِي مَنْ لَمْ يُجِلَّ كَبِيرَنَا وَيَرْحَمْ صَغِيرَنَا وَيَعْرِفْ لِعَالِمِنَا حَقَّهُ
"Büyüklere saygı duymayan küçüklere şefkatle davranmayan ve alimlerin hakkını gözetmeyen ümmetimden değildir". İmam Ahmed, Müsned, hadis no: 22143; Taberani, Mekarimi Ahlak hadis no: 147; Müsnedi, Şaşi hadis no: 1211. İmam Ahmedin rivayeti hasendir.
Hz Huzeyfe (Allah Ondan razı olsun) dedi ki: Resülullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:
والَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَتَأْمُرُنَّ بالْمعرُوفِ ، ولَتَنْهَوُنَّعَنِ المُنْكَرِ ، أَوْ لَيُوشِكَنَّ اللَّه أَنْ يَبْعثَ عَلَيْكمْ عِقَاباًمِنْهُ ، ثُمَّ تَدْعُونَهُ فَلاَ يُسْتَجابُ لَكُمْ
"Canımı elinde tutan Allah’a yemin ederim ki ya iyilikleri emreder, kötülüklerden sakındırırsınız ya da Allah size yakında üzerinize bir bela gönderir de sonra Allah’a dua edersiniz de duanız kabul edilmez” .Tirmizi , Fiten 9. Tirmizi dedi ki hadis hasendir.
Hz Ebü Zerr Cündüp ibn Cünade ve Hz Muaz ibn Cebel (Allah Onlardan razı olsun) dediler ki: Rasülullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur:
اتَّقِ اللَّهَ حَيْثُمَا كُنْتَ وأَتْبِعِ السَّيِّئَةَ الْحسنةَتَمْحُهَا، وخَالقِ النَّاسَ بخُلُقٍ حَسَنٍ
"Nerede ve nasıl olursan ol Allahtan kork!yolunu Allah’ın kitabıyla bulmaya çalış, kötülük yaparsan arkasından hemen bir iyilik yapki, o kötülüğü silip götürsün. İnsanlara güzel huy ve iyilikle muamele et". Tirmizi, Birr 55; Darimi, Sünen; İmam Ahmed, Müsned, Taberani Mucemü Sağir hadis no: 192 ve diğerleri rivayet etmişlerdir.
Hz Şeddad bin Evs radıyallahu anhu dedi ki: Resülullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:
الكَيِّس مَنْ دَانَ نَفْسَهُ ، وَعَمِلَ لِما بَعْدَ الْموْتِ ، وَالْعَاجِزُ مَنْ أَتْبَعَ نَفْسَه هَواهَا ، وتمَنَّى عَلَى اللَّهِ الأماني
“
Akıllı kişi nefsini hesaba çekerek, nefsine hâkim olup ölüm sonrası için çalışandır. Âciz ve zayıf kimse ise nefsini arzularının peşine takıp ta kurtuluşunu hiçbir iş yapmaksızın Allah beni bağışlar diye hayal kurarak Allah’ tan bekleyen kimsedir”.
Tirmizi, Kıyame 25; İmam Ahmed, Müsned; EbiDavud et-Tayalisi, Müsned; Bezzar Müsned, Taberani, Mücemül Kebir.
Hz Hüseyin ve Ebü Hureyre (Allah Onlardan razı olsun) dedi ki: Rasülullah(sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:
مِنْ حُسْنِ إِسْلامِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَالاَ يَعْنِيهِ
"Kendisine faydalı olmayan ve kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terketmesi kişinin iyi ve güzel müslüman olmasındandır”. Tirmizi, Sünen Zühd 11; İbn Mace, Sünen; İmam Ahmed, Müsned; Malik, Muvatta. Ravi Kurre bin Abdurrahmandan dolayı hasendir. Kendisi Hasenül hadistir.
Hz Ömer ibnü’l Hattab (Allah Ondan razı olsun) dedi ki: Rasülullah (sallallahu aleyhi vesellem)’i şöyle buyururken dinledim demiştir:
لَوْ أنَّكم تتوكَّلونَ على اللَّهِ حقَّ تَوكُّلِهِ لرزَقكُم كَما يرزُقُ الطَّيْرَ، تَغْدُو خِماصاً وترُوحُ بِطَاناً
"Eğer siz Allah’a gereği gibi güvenip tevekkül etseydiniz, Allah size de kuşlara verdiği gibi rızık verirdi. Çünkü kuşlar sabahları kursakları boş olarak çıktıkları halde akşam dolu kursakla dönerler”. Tirmizi, Sünen Zühd 33; İmam Ahmed, Müsned Müsnedi Ömer hadis no: 205; Beyhaki, Şuabul İman; Beğavi, Şerhus Sünne. Hadis ravi Bekr ibnü Amr dan dolayı hasendir. Bekir hasenül hadis bir ravidir.
Hz Abdullah ibn Ömer r.a. dedi ki: Resülullah s.a.v. şöyle buyurdu:اثْنَانِ لا تُجَاوِزُ صَلاتُهُمَا رُءُوسَهُمَا : عَبْدٌ آبِقٌ مِنْ مَوَالِيهِ حَتَّى يَرْجِعَ إِلَيْهِمْ، وَامْرَأَةٌ عَصَتْ زَوْجَهَا حَتَّى تَرْجِعَ
İki kişi vardır ki namazları bir karış başlarından yukarı çıkmaz. Birincisi efendisinden kaçıp, geri dönmeyen köle. İkincisi kocasına karşı huysuzluk edip kötülüğünden vazgeçmeyen kadındır. Taberani, Mucemül Evsat hadis no: 3628 ve Mucemüs Sağir hadis no: 172; Hakim, Müstedrek hadis no: 7411. Münziri Taberanin isnadının ceyyid olduğunu söyledi. Elbani ise hadis hasendir dedi.
Hz Enes bin Malik r.a. dedi ki: Resülullah s.a.v. şöyle buyurdu:
لَا يَسْتَقِيمُ إِيمَانُ عَبْدٍ حَتَّى يَسْتَقِيمَ قَلْبُهُ وَلَا يَسْتَقِيمُ قَلْبُهُ حَتَّى يَسْتَقِيمَ لِسَانُهُ وَلَا يَدْخُلُ رَجُلٌ الْجَنَّةَ لَا يَأْمَنُ جَارُهُ بَوَائِقَهُ
"Kulun kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz. Dili doğru olmadıkçada da kalbi doğru olmaz. Komşusu şerrinden emin olmadıkça cennete giremez". İmam Ahmed Müsned hadis no: 12800; Taberani, Mucemül Kebir hadis no: 10408; es-Samtü ve Edebül Lisan hadis no: 9. Elbani: Hadis hasendir dedi.
Hz. Abdullah b. Mes’ûd (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
مَنْ سَأَلَ النَّاسَ وَلَهُ مَا يُغْنِيهِ جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَمَسْأَلَتُهُ فِي وَجْهِهِ خُمُوشٌ أَوْ خُدُوشٌ أَوْ كُدُوحٌ " قِيلَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا يُغْنِيهِ، قَالَ: " خَمْسُونَ دِرْهَمًا أَوْ قِيمَتُهَا مِنَ الذَّهَبِ
“Kim muhtaç olmadığı halde insanlardan bir şey isterse kıyamet günü dilenciliğin bir belirtisi olarak yüzünde tırnak izi ve yara bere olarak gelir. Ey Allah’ın Rasûlü zenginliğin ölçüsü nedir? Diye soruldu. Rasûlullah (s.a.v.): “Elli dirhem gümüş veya o değerde altın” buyurdular. (Titmizi, sünen Hn: 650.Ebû Dâvûd, Zekat: 24; İbn Mâce, Zekat: 26)
Hz. Semure b. Cündüp (r.a.) dedi ki: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
لَا يَمْنَعَنَّكُمْ مِنْ سُحُورِكُمْ أَذَانُ بِلَالٍ وَلَا الْفَجْرُ الْمُسْتَطِيلُ، وَلَكِنْ الْفَجْرُ الْمُسْتَطِيرُ فِي الْأُفُقِ
“Ne Bilâl’in okuduğu ezan nede yukarı doğru yükselerek parlayan yalancı fecr sizin sahur yemeği yemenize engel olmasın. Fakat gerçek fecr denilen ortalığın kırmızılıkla kaplanması yeme ve içmenize engel olabilir.” (Müslim, Sıyam: 8; Ebû Dâvûd, Savm: 17). Tirmîzî: Bu hadis hasendir.
Yorumlar -
Yorum Yaz