İbn Ömer r.a dan: Ümmet sünnete sarıldığı sürece doğru yoldan sapmaz. Beyahki, Medhal,194 suyuti 100.
Urve: Sünnete tabi olmak dinin esasıdır. Medhal,195
Amir: Sünneti terk ettiğiniz zaman helak olursunz. Medhal,198.
Zühri: Geçmiş ulamamız şöyle derdi: Sünnete yapışmak kurtuluştur. Medhal,454, Darimi, Mukaddime,16.
Imam Azam Ebu Hanife: "Şayet sünnet olmasaydı bizden kimse kuran`ı anlayamazdı. İnsanlar hadisle ameli bıraktı. Hadissiz ilim talep edenler fitne ve fesat yayarlar".Kasım - Kavaid`ud Tahsis s :298, Es-sarani- Mizanul Kubra 1/58
“Allah´in diniyle ile ilgili bir konuda sahsi görüsünüze göre hüküm vermekten sakininiz, sünnete tabi olunuz. Kim sünnetten ayrilirsa sapitir“ Essarani elMizanulkubra,1,51
Yine: “Iclerinde hadislerle mesgul olanlar bulundugu müddetce insanlar salah icerisindedirler. Ne zamanki ilmi, hadisin disinda ararlarsa o zaman bozulurlar“ Essarani, elMizanul-kubra,1,s,51
Yine: Bilki insanlara ögrettikleriniz icinde en faziletli olan sey “Sünnet“tir. Ve senin boynunun borcu da Rasülullah’in sünnetini ögrenmeye elverisli kimseleri bulup tanimandir“ Imam Ebu Hanife Osman el-bettiye yazdigi risale s 77.
“Insanlar hadisi aradikca hadise baglandikca hayirda devam ederler. Ve eger ilmi hadissiz almak isterlerse sapitirlar. Bir kimse, sözün Rasülullah’in koydugu usule (seriata) uyup uymadigini bilmeden konusmasi uygun düsmez” Imam Sarani, Mizan, c 1, s 58. Sünnet bize nasil ulasti isimli kitabinda Ismail Mutlu Mezheb imamlarinin sünnete bagliligi basligi altinda Imam Malik Imam Safii Imam Ahmedden nakillerde bulunuyor Imam Ebu Hanife den iste tek bir satir bile nakilde bulunmuyor. O satirlari okuyan herkesin ister istemez aklina su geliyor Ebu Hanife sünnete bagli degilmiydi? Neden ondan da diger imamlar gibi sünnete baglilik konusunda tek cümle bile sarfetmemis nakledilmemis demekki böyle kelamlarda bulunmamis gibi süpheler meydana gelir. Sayin Mutlunun amaci nedir bilmiyorum. Yoksa bir tarafi tutup digerini malup etmek mi? Yada Ebu Hanife hazretlerine karsi bir husumetin mi var? Biraz lütfedip baska kitaplarada göz atsaydin Ebu Hanifenin diger Imamlara nisbeten sünnete baglilik konusunda daha cok sözlerinin oldugunu görürdün. Yoksa gerekli calismayi tamamlamadan eksik birakarak kitabi piyasiya sürmekteki aceleciligin sebebi nedir? Neden bu telas? Umarim bundan sonra butür gaflarda bulunmazsin. Kas yapayim derken lütfen göz cikarmayin ve daha dikkatli olun. O kitapta daha eksik birkac konu var ama burasi onun yeri degil. Allah icin daha dikkatli ve itinali olunuz.
Imam Malik : “Sünnetler nuhun gemisidir; kim o gemiye binerse kurtulur, kim binmezse bogulur“. Hafiz es-suyuti, Miftahulcenne fil-ihticacibissünneadli eserinin mukadimesinden bunun disinda bir cok kaynak tarafindanda zikredilmistir.
Imam Safi : “Rasülullah s.a.v. den bir hadis rivayet ettigim halde, o hadisten baska bir hükme varirsam, beni hangi gök yüzü gölgelendirir, hangi yer yüzü beni tasir“ Imam essubki Mana kavli imami-muttalibi iza sahhal hadisu fehuvemezhebi adli eserinin mukaddimesinden. Bir cok kaynakta da zikredilmistir.
Yine Bir gün essafii bir hadis rivayet eder El-Humeydi Buharinin seyhlerindendir bu hadisi kabul ediyormusun der? Essafii: “Sen beni belimde zünnarla kiliseden cikarkenmi gördün(ben müslüman degilmiyim) ki Rasülullahin bir hadisini duyupta onu kabul etmeyeyim“ cevabini verir“.
Imam Ahmed bin Hanbel söyle demistir: <Kim rasülullah in hadisini reddederse, o kimsenin helak olmasina ramak kalmistir> ibnul-Cezvi, Menakibul-Imam Ahmed,s,182 Yine:<Insanlarin bu zamandaki kadar hadis talebine muhtac olduklari bir devir bilmiyorum ashabindan biri ona Nicin böyle demis imamda bir cok bidat ortaya cikti. Her kim hadisi bilmiyorsa o bidatlara düser> cevabini verdi. A,g,e,s,183.