Senedin önemi
Senedin önemi:
Hadisin yapisina sonradan ilave edilmis bulunan sened, hadisin sihhatini kontrol edebilmek bakimdan cok önemlidir. Ayni sekilde hadis ilminde sened zikretme sistemi (isnad) gelistirilmesi de sorumluluk duygusu ve bilimsel dürüstlük sonucudur. Cünkü bu sistemin anlami, hadis metnini nakledenleri tetkik ve tenkide acik tutmak demektir. Bu da tam bir ilmi tavir ve kendine güven isaretidir. Bu sebeple isnad, medari ilm-i hadis ( haddis ilminin üzerinde durdugu temel) diye tanimlanmistir.
Isnadin önemi iki noktada yogunlasmaktadir:
1- Hadisin sihhatini tayin ve tesbit icin imkan hazirlamak,
2-Rivayet anarsisini önlemek..
Bu nedenle Abdullah ibn Mübarek v.181/797. hzleri derki: “İsnad dindendir. Eger isnad olmasaydi, herkes aklina geleni rastgele rivayet etmeye kalkisirdi“ Sahihi müslim c 1, s 15
Sufyani Sevri v.161/777. derki: “Isnad, müminin silahidir. Silahi olmayan ne ile ve nasil savasacaktir” diye sünnetin ve dolaysiyla dinin korunmasinda tasidi öneme isaret etmektedir. I. Lütfü cakangil Hadis usulü, s 34.
Nitekim Enverul-Kesmiri’nin isabetle belirttigi gibi “Isnad, dinden olmayaninin dine girmesini önlemek icindir. Yoksa senedde yer alanlarin kusurlarindan dolayi dinden oldugu tesbit edilmis hususlari dinden cikarip atmak icin icad edilmis degildir“ Levnevi, el-Ecvibetül-fadile, s 238; I. Lütfü cakangil Hadis usulü, s 34.
Bir hadisin sahihmi zaif mi oldugu nerden anlasilir?
Bir hadisin sahih mi yoksa zaif mi oldugu ancak o hadisin senedindeki kisilerin durumuna bakilarak bilinir.
Aslinda Hafız Kasim b Kutluboga’nin cok acik sekilde belirttigi gibi: “Bir hadisin sihhati, hangi kitapta bulundugununa bakilarak degil, onu nakledenlerin haline bakilarak tayin ve tesbit edilir” Kasimi, Kavaidut-Tahdis, s 59; I. Lütfü cakangil Hadis usulü, s 34.
Yorumlar -
Yorum Yaz